PUDUHEPA Sanat: Atölye Ziyaretleri #1

Fotoğraf: Silvina der Meguerditchian


Yaklaşık iki senedir Berlin’de faaliyet gösteren bir kadın dayanışma derneği Puduhepa.

İlk kuruluş aşamasından beri içinde bulunduğum güzel ve dinamik bir oluşum.

Puduhepa’nın faliyet kollarından biri olan Puduhepa Sanat, Berlin’de yaşayan ve üreten kadın sanatçıların atölyelerine ziyaretler düzenlemeye başladı ve ilk atölye ziyaretini 18 Ekim Cuma günü, görsel sanatçı Silvina der Meguerditchian’ın atölyesine gerçekleştirdi.

Yağmurlu ve puslu bir Berlin akşamı sıcacık gülümsemesi ve sohbetiyle karşıladı bizi, Silvina.

Arjantin doğumlu Ermeni asıllı sanatçı ile 1988’de Berlin’e geliş hikayesinden sanatçı olma kararına, Berlin duvarının yıkılmasından güncel sanatta estetik olgusuna çeşitli konular hakkında muhabbet ettik.

Sanatsal üretimlerinde pek çok farklı materyeli kullanan Silvina, çalışmalarında kullandığı malzeme açısından geniş bir yelpazeye sahip; fotoğraf, video, enstelasyon ve performanslar sergiliyor. Özellikle bellek, anı ve geçmiş ile kurulan bağ üzerinden oluşturulan kimlik ve aidiyetlik üzerine çalışan sanatçı, atölyesinde bir kısmını görme şansımızın da olduğu, son çalışmasını ise geçmiş, şimdi ve gelecek ile ilişkilenen adak ve dilek dileme ritüelleri üzerine kurguluyor. Bu bağlamda sanatçı ile her kültürde var olan adak ve dilek ritüellerinin farklı ve benzer formlarını konuşma fırsatımız da oldu.

Silvina der Meguerditchian’ın atölyesindeki buluşma katılımcılara ve sanatçıya birbirini kişisel olarak tanıma imkanı verirken, sanatçının çalışmaları üzerine doğrudan konuşabildikleri güzel bir dialog ve sohbet ortamı sağladı.

Comments

Popular Posts